Краков

Опис на патувањето

10. Октомври (Вторник) СКОПЈЕ - КРАКОВ

Состанок на групата на паркингот спроти Хотелот Holiday Inn во 13.30 часот. Тргнување за Краков во 14.00 часот. Се патува преку Србија, Унгарија и Словачка со попатни паузи за одмор. Ноќно возење.

11. Октомври (Среда) КРАКОВ

Пристигнување во Краков во претпладневните часови, панорамски разглед со автобус и пешачки дел. Разглед на стариот дел на градот, Срцето на Краков (без влезници во цркви и музеи), Дворецот Вавел, Катедралата Св. Станислав и Вацлави и кралевскиот дворец од XIV век. Пешачкиот дел опфаќа разглед на Главниот плоштад еден од најголемите средновековни плоштади во Европа, каде се наоѓаат споменикот на Адам Мицкјевиќ познат полски поет, готската црква Св. Марија, Флоријанска улица, Еврејскиот дел Казимерц... Сместување во хотел. Ноќевање.

12. Октомври (Четврток) КРАКОВ –ВАВЕЛ- ВЕЛИЧКА

Појадок. Факултативна посета на Готскиот Дворец Вавел, изграден по наредба на Казимир III Велики, кој владеел 1333-1370 година, кој се состои од голем број на објекти распоредени околу централниот двор. Потоа, факултативна посета на рудникот за сол Величка (најстар рудник во Европа) импресивен подземен свет на славните солени езера, простории и ходници каде се наоѓа и кралската капела од сол како и концертната сала која е направена од рацете на генерации рудари. Рудникот е стар 700 години со 9 нивоа, за туристите е програмата на 3-то ниво или 13 метри под нивото на земјата. Враќање во Краков. Вечерта,  факултативно посета на национален ресторан. Ноќевање.

13. Октомври (Петок) КРАКОВ – ШИНДЛЕРОВА ФАБРИКА

Појадок. Прошетка по плоштадот Bohaterów Getta, плоштадот Zgody место кoe во 1941година бил претворен во Краков Гето, место каде се заробени Евреите и пратени во логори. Денес на тоа место се поставени 70 метални столици во знак на сеќавање на настраданите. Потоа, факултативно посета на Шиндлеровата фабрика. Во музејот е претставен  животот на Евреите во Краков, пред и за време на војната. Може да се види ѕидот на Краковско Гето, продавници, фризерски салони, фотографии, трамвајот со ознака "Забрането за Евреи", Шиндлеровата канцеларија со стаклена коцка во која се наѓаат садовите, списокот на спасените евреи... Посета на Outlet Factory. Ноќевање.

14. Октомври (Сабота) КРАКОВ – АУШВИЦ И БИРКЕНАУ – СКОПЈЕ

Појадок. Препорачуваме факултативна посета на Аушвиц и Биркенау, најзначајните симболи на светската историја, кој претставува најголем и најозогласен логор на нацистичка Германија (денешен спомен музеј под заштита на УНЕСКО). По посетата на Аушвиц, поаѓање за Македонија. Пристигнување наредниот ден во пладневните часови.

Во цената на аранжманот е вклучено

 • Превоз со модерен туристички автобус
 • Сместување во Хотел 3* во Краков на база 3 ноќевања со појадок
 • Организиран разглед на Краков
 • Организација на аранжманот и придружник на патувањето

Во цената на аранжманот не е вклучено

 • Факултативна посета на Аушвиц 35 евра
 • Факултативна посета на рудникот за сол Величка 35 евра
 • Факултативна посета на Годскиот дворец Вавел 10 евра
 • Посета на Шиндлеровата фабрика
 • Вечера во национален ресторан
 • Туристичка такса 3 евра од ден по лице се плаќа во Агенција
 • Доплата за 1/1 соба 3.600 денари
 • Патничко-здравствено осигурување 250 денари

Напомени

 • За реализација на аранжманот потребен е минимум од 40 патници
 • За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ
 • Цените се во евра, уплата се врши исклучиво во денарска противвредност по курс 1евро = 62 денари
 • Пасошот треба да важи минимум 3 месеци од завршувањето на патувањето

Галерија

Препорачуваме

Љубљана

Постојна, Трст, Блед

Краков

Аушвиц, Биркенау

Амстердам

Голема Холандска Екскурзија